Höga berg och djupa sprickor

Posted on Mar 3, 2016

Min dator för bildredigering kraschade med korrupt hårddisk tre gånger, så till slut fattade jag vinken och bytte ut alla vitala delar. Massor av bilder ligger på lager alltså, men första posten blir ändå från senaste turen. Resan gick till Chamonix men jag bröt ett revben tredje dagen så fjärde dagen blev en fototur istället. Helt okey faktiskt. Sen blev dock smärtan för stor så jag packade ihop och åkte tillbaka till Sverige.

Bilderna är lite blandat vackra berg och lite udda vinklar av skidåkning. Men vi startar men lite sentimentala träd från Argentiére. Den branta skogen som omger byn är alltid tacksam att fota när molnen står lågt.

 

_MG_9231_web

 

_MG_9227_web

 

 

_MG_9236_web

 

 

_MG_9239_web

 

 

_MG_9259_web

Från toppen av Aiguille du Midi startar Chamonix förmodligen mest kända offpist åk ner på Mer de Glace. Åket kallas Vallee blanche. Man börjar med att vandra ned en brant snökam. De ser värre ut på bilden än vad det är. På vinter går man enkelt ned med skiboots på en väl trampad snöväg och man har två räcken att hålla sig i. Mer spännande är det att göra vandringen på sommaren då räcken saknas och stigen bara är 20cm bred. Värt att testa!  Åket som sådant är väldigt flackt men det går genom ett glaciärlandskap väl värt att se. Det krävs bergsguide att genomföra men det går aldrig att garantera säkerheten på en glaciär som ni för står av bilderna nedan.

_MG_9322_webEn gigantisk spricka i isen som trotts tungt snöfall fortfarande är öppen. Dumt att åka för när kanten där snöbron kan vara väldigt tunn.

 

 

_MG_9324_webEn bild tagen rakt ner på Col du Midi med teleobjektiv. Några hundra meter stup.

_MG_9524_web

En ensam skidåkare på Col du Midi. Fortsätter man åt höger i bild kan man ta sig över ett pass och ner i Chamoxdalen igen. I teorin i alla fall, förmodligen är det ett ganska extremt åk ned till dalen.

_MG_9522_web

Ett lemmeltåg av skidåkare som turar under Pointe Lachenal. På kartan är det en liten prick men i verkligheten är det mäktig klippa som skär upp ur isen.

_MG_9461_web

Glaciärsprickor är fascinerande men väldigt djupa. Gå inte för nära kanten…

_MG_9326_web

Pointe Lachenal igen. Stora toppen snett bakom till höger är La Tour Ronde 3792 möh.

_MG_9311_web

Sprickor i massor. Att vandra över en över denna glaciär känns utmanande.

  _MG_9305_web

_MG_9400_web

_MG_9583web

_MG_9355_web

En lokal haloeffekt bildad av iskristaller uppvirvalde av vinden.

_MG_9471_web

Samma halo och en lavin på samma bild. Hur stora är oddsen? Snett ner till höger om halon ser man helikoptern som med flit utlöste lavinen.

_MG_9476_web

Någon gång skall jag lära mig jobba med svart/vitt. Inte så lätt som man kan tro.

_MG_9544_bw_web

_MG_9309_bw_web

_MG_9248_web

_MG_9247_web