Skitväder är så tacksamt

Posted on May 27, 2015

Jag gillar verkligen skitväder. Det ger ett mjukt ljus fullt av innehåll. Det skapar nyanser och lyfter fram detaljer i bilder. När jag fotar har jag alltid en idé med bilden när jag trycker av. Ibland funkar idén även i praktiken vilket är tacksamt. Ofta kommer man dock hem med tusentals bilder där 5 går att använda. Resten hamnar i det runda arkivet. Skitväder gör en dock aldrig besviken, bilderna blir oftast riktigt bra. Och det är lättare att redan vid fototillfället se om bilderna blir bra.

En gammal betongbrygga blir plötsligt intressant. Det hårda lungnar ett oroligt vatten.  Jag bryter mot alla fotografiska regler. Underexponerar. Motivet i centrum. Vinjettring. Lite oskärpa. Men det gör inget. Åt  vart sträcker sig bryggan? En annan strand. Ett annat land?

öland-283

En väderfront passerar åt söder. Fyra svanar simmar norrut. Enkelt och minimalt.

öland-1233

Samma bildtanke här egentligen men här är det tre fiskare som står långt ut i det långgrunda vattnet. De blir anonyma. Ser nästan ut som stenar.

öland-1224

En situationsbild som uppkom av slump. Medan jag letar efter rätt komposition med fiskarna ser jag fåglar på avstånd. Fåglarna kommer fort så jag hinner inte justera kameran utan försöker få en någorlunda skarp bild när de passerar. Fåglarna tillför fart och rörelse men det är fortfarande en minimalistiskt bild. Kanska kan man ta bort vågskvalpet? Det tillför inget till bilden, men gör man det får man brottas med samvetet om det är okey att redigera bort saker i naturbilder. Ett ämne man skriva en uppsats om och som delar fotografvärlden i två läger.

öland-1197

Alvaret på Öland. Denna egendomliga natur måste upplevas i skitväder. Det blir så mycket vackrare och skapar ett djup i bilderna. Att ha väderkvarnen med i bilden kändes naturligt när jag var på Alvaret. När jag kommer hem och kan betrakta bilderna i lugn och ro känns kvarnen helt fel. Bilden utan är mycket bättre. Vad tycker du?

öland-571

öland-560