Stockholmsprojektet del 3

Posted on Mar 29, 2015

Gamla Stan! Kan den misslyckas? Allting fanns där som man förväntar som fotograf. De gamla husen.  De trånga gränderna. Kullerstenen.  Det indirekta ljuset som reflekteras i fönstren och fasaderna. Folktomt, eftersom det är en iskall lördag i Mars. De få turister som hittat hit rushar runt slottet sen in snabbt på närmaste Espressohouse för att värma strupen med en billig kaffe med vitt, fast dyr. Det är ju Stockholm.

Upplaggt för fullt minneskort och episka bilder alltså och de klassika motiven radas upp i gränd efter gränd. Jag fotar allt och mitt frusna sällskap väntar tålmodigt. Jag har lovat dem riktigt kaffe när vi kommer hem. Espresso på egenmald finböna.

gamla-stan-stockholm-006

 

 

gamla-stan-stockholm-005

 

 

gamla-stan-stockholm-004

 

 

gamla-stan-stockholm-003

 

 

gamla-stan-stockholm-002

 

En vecka senare tittar jag bilderna. Jag gillar cykeln och gubben med den lilla röda luvan, men inget passar in i min bild av Stockholm. Detta är slitna motiv. Alla har redan sett detta på vykort eller i fotoböcker som krängs i turistbutikerna på Drottningatan och Västerlångatan. Inga av mina bilder passar in det jag vill visa av staden jag bor i. Kista var bättre. Kistas gråa och funktionella kontorstad från 70-talet knäpper Gamla Stan på näsan. Gamla Stan kanske inte var ett misslyckande, men det var inte det jag ville ha.

 

Sökandet efter mitt Stockholm går vidare. Kanske Söder har mer att erbjuda?